Jedzmy zdrowo kolorowo :)
Witamy Was Drodzy Rodzice i Drogie Dzieci na naszej stronie poświęconej zdrowemu odżywianiu
W tym trudnym dla nas czasie powinniśmy zadbać także o nasze zdrowie fizyczne poprzez zdrowe odżywianie, wysypianie się czy umiarkowaną regularną aktywność fizyczną z zachowaniem środków ostrożności w przypadku, kiedy ćwiczymy poza domem. Zdrowy styl życia pomoże nam wzmocnić się zarówno fizycznie jak i psychicznie. Dzięki właściwemu zdrowemu odżywianiu możemy zadbać o naszą odporność, samopoczucie fizyczne i psychiczne. Nasz codzienny jadłospis powinien uwzględniać różnorodne produkty, aby dostarczyć wszystkich składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poniżej znajdą Państwo różnorodne przepisy, zachęcamy do przygotowywania ich razem z dziećmi.
Dyrekcja i nauczyciele
Składniki na babeczki:
- 175 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka (wielkość L)
- 200 g brązowego cukru
- 175 g oleju (w oryginale z orzeszków ziemnych, u mnie rzepakowy)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki cienko pokrojonej marmolady
- 50 g uprażonych orzechów włoskich lub pekan
- 175 g startej marchewki
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 białko
Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. W drugiej misce ubić całe jajka, cukier, olej, wanilię i marmoladę. Dodać posiekane orzechy, startą marchew i wiórki kokosowe. Ponownie wymieszać. Do masy jajecznej dodać suche składniki, delikatnie zamieszać. Białko ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do papierowych foremek lub blachy na muffiny wypełnionej papilotkami, napełniając je do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 25 minut, aż drewniany patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy. Odstawić na 5 minut do przestudzenia, po czym wyjąć z formy na muffiny i przełożyć na drucianą kratkę do całkowitego wystudzenia. Zimne udekorować lukrem i marcepanowymi marchewkami.
Składniki na twarogowy lukier:
- 450 g twarogu
- 2-3 czubate łyżki miodu (w zależności od słoności twarogu)
Składniki ubijać do czasu aż powstanie gładka masa.
Smacznego.
Składniki na ciasto (ok 4-8 porcji):
- 350 g mąki pszennej
- 150-180 ml ciepłej wody
- 25 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta cukru
Wszystkie składniki połącz ze sobą i wyrób jednolite ciasto, które nie przywiera do dłoni. Z gotowego ciasta uformuj spód pizzy i wyłóż go na pokrytą papierem do pieczenia lub matą sylikonową blachę.
Dodatkowo:
- ketchup zrobiny z pomidorów
- ugotowana marchewka pokrojona w kostkę
- kukurydza z puszki
- zielona papryka
- czerwona papryka
- czerwona cebula
Ketchup rozsmaruj na powierzchni pizzy, następnie ułóż pasy z poszczególnych warzyw. Piecz w 180C przez około 20-30 minut do czasu, aż pizza będzie apetycznie złocista i aromatyczna. Smacznego.
SKŁADNIKI:
· 1 kubek płatków owsianych
· 2 łyżki masła klarowanego
· 1 łyżka cukru trzcinowego lub syropu klonowego
· 1/2 łyżeczki cynamonu
· opcjonalnie: posiekane orzechy lub migdały
· owoce (najlepiej korzystać z owoców sezonowych, również tych mrożonych)
WYKONANIE
Owoce obieramy, jeśli jest taka potrzeba, kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy kruszonkę – mieszamy w misce wszystkie składniki i rozcieramy w rękach, żeby uzyskać konsystencję okruchów chleba. Zasypujemy kruszonką owoce, lekko dociskamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut. Jeśli wcześniej kruszonka nam się mocno przyrumieni możemy przykryć ją folią aluminiową. Gotowe! Smacznego.
- mała cebula (najlepiej szalotka)
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 spora marchew
- 600-800 g dyni lub musu z dyni
- 150 g śmietany 30% lub mleczka kokosowego
- 50 g sosu sojowego
- bulion warzywny
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Cebulę posiekaj, a obrany imbir zetrzyj na tarce. Wrzuć do garnka razem z pokrojoną drobno lub startą marchewką oraz pokrojoną w kawałki dynią (lub musem).Duś razem 15 minut. Często mieszaj. Możesz dolać szklankę wody. Dolej 2 szklanki bulionu warzywnego oraz śmietanę lub mleczko kokosowe. Dopraw solą i pieprzem i wlej sos sojowy. Gotuj kolejne 20 minut. Zblenduj na gładki krem, podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Ciasto z fasoli na dwie foremki (keksówki)
–2 puszki czerwonej fasoli (1 puszka waży 400 g),
– 4 jajka,
– 2 banany,
– 3 łyżki prawdziwego kakao,
– 3/4 szklanki ksylitolu,
– półtora łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
– 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowy lub rzepakowy)
Polewa:
– gorzka czekolada (im więcej kakao tym lepiej),
– 1/4 szklanki mleka,
– dwie łyżki kakao,
– odrobina ksylitolu (wg uznania)
Wykonanie:
Zabawę w kuchni rozpoczynamy od włączenia piekarnika na 180 stopni, aby później nie zapomnieć. Następnie płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski. Dodajemy do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu).
Gotową już masę przelewamy do dwóch keksówek i umieszczamy w piekarniku na od 40 do 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto z fasoli może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). Pod koniec pieczenia na patelni przygotowujemy polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao i mlekiem.
Składniki:
2 banany
2 jajka
szklanka płatków owsianych górskich
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
½ łyżeczki sody
2 łyżki oleju
¾ szklanki grubo posiekanych orzechów
½ szklanki rodzynek
Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem, przełożyć do miski. Dodać jajka, wymieszać do połączenia składników. Wsypać płatki owsiane, mąkę, sodę oraz olej i bakalie. Połączyć składniki. Na blasze do pieczenia rozłożyć papier do pieczenia. Z masy owsianej uformować ciastka. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 15 – 20 minut, aż ciastka będą złociste. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.
Smacznego!
Składniki:
1 kg batatów
3 łyżki oleju
Sól (ewentualnie czosnek lub ulubione zioła)
Wykonanie:
Bataty wyszorować dokładnie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w słupki, włożyć do miski. Dodać olej, sól, całość wymieszać ręką. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C z włączoną funkcją termoobieg i piec ok. 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Podawać od razu. Smacznego.